diumenge, 25 de març de 2012

Està a dos llocs a la vegada!!!


I és que la mecánica quàntica té aquestes coses. 

Imagineu que tenim una font de llum i hi posem a una certa distancia un obstacle amb una doble escletxa. El que aconseguim és tenir dues fons de llum secundàries (les dues escletxes) que interferiran entre elles. Si no acabeu d’entendre què és això de les interferències, imagineu l’experiment amb una font d’aigua i una barrera al davant amb dos forats i una separació entre ells. L’aigua que arribi a una persona que estigui a l’altra banda de les escletxes dependrà de la seva posició, hi haurà zones en les que la barreja de les dues fonts es sumi  i en altres una font i l’altra s’anul·laran i no hi arribarà aigua. Això són les interferències.

Ara imaginem que en lloc de llum, tenim una font d’electrons. Els electrons són partícules: tenen massa, càrrega elèctrica, etc. Enviem un electró i…a l’altra banda de les escletxes també es creen interferències! 

Només hi ha una explicació, per boja que sembli: l’electró ha passat per les dues escletxes a la vegada!

De moment, els efectes quàntics d’aquest tipus només es produeixen al món microscòpic, encara que ja s’han detectat alguns casos de persones que fitxen a la feina i simultàniament estan comprant al Caprabo. Seguiré investigant…

1 comentari:

  1. mmmmh... no sé què dir... vols dir que els electrons no fan con aquestes persones? Que una de les escletxes és l'entrada a un Caprabo microscòpic?

    PS: Per cert... tu saps si Fecsa-Endesa ens tarifica per ones o per partícules?

    ResponElimina